عنوان اختراع: تولید اسید لاكتیك توسط سویه Lactobacillus plantarum RS2 در محیط كشت آبپنیر در شرایط بهینه
اظهارنامه: 1396/11/01
اظهارنامه: 139650140003012590
طبقه بندی بین المللی :
ثبت: 1398/02/29
ثبت: 98601
طبقه بندی بین المللی:
مالک/مالکان: دانشگاه آزاد اسلامی واحد اشكذر - بهرام وخشور - سمانه صدیقی خویدك
وضعیت اعتبار: اعتبار ندارد
مخترع/مخترعان: بهرام وخشور - سمانه صدیقی خویدك
فایلهای ضمیمه (فقط با اینترنت داخلی):
خلاصه اختراع
اسید لاكتیك از مهم ترین اسیدهای آلی است كه كاربردهای فراوانی در صنایع غذایی، دارویی و نساجی دارد. این اسید در طبیعت توسط طیف وسیعی از باكتریها، مخمرها و قارچهای رشتهای تولید میشود. دراین پژوهش از سویه بومی Lactobacillus plantarum strain RS2 به عنوان عامل تخمیر كننده برای تولید اسیدلاكتیك استفاده شد. از آبپنیر نیز به عنوان سوبسترای تخمیر استفاده شد. آب پنیر با داشتن مقدار بالای BOD یكی از آلایندههای عمدهی حاصل از كارخانجات لبنی است. این ماده با داشتن درصد بالایی ازقند لاكتوز، می تواند به عنوان یك سوبسترای مفید برای تخمیر توسط میكروارگانیسم ها مورد استفاده قرار گرفته و اسید لاكتیك تولید نماید. برای طراحی آزمایش و تشخیص عوامل مؤثر در تولید اسید لاكتیك از روش پلاكت-بورمن استفاده شد. در این تحقیق غلظت پودر آبپنیر، غلظت عصارهی مخمر، pH، دما، سرعت دور همزن و مقدار تلقیح اولیه توسط باكتری مورد بررسی قرار گرفت كه در پایان تمامی عوامل به غیر از مقدار تلقیح اولیه در تولید اسید مؤثر شناخته شد. سپس نتایج مختلف توسط نرم افزار Originpro بررسی شد و غلظت70 گرم بر لیتر آبپنیر،6 pH، دمای 36 درجه سلسیوس، غلظت عصارهی مخمر بین 7تا12 گرم بر لیترو سرعت دور همزن كمتر از 45 دور بر دقیقه، برای بیشترین تولید اسیدلاكتیك در محیط آبپنیر تعیین شد. در شرایط بهینه حداكثر تولید اسید لاكتیك 8/4گرم بر لیتر در روز بود. نتایج حاصله نشان داد كه Lactobacillus plantarum strain RS2 یك باكتری بسیار مناسب برای تولید اسید لاكتیك در مقیاس آزمایشگاهی بوده و این باكتری برای تولید اسید لاكتیك از آب پنیر در مقیاس صنعتی پیشنهاد میگردد.