عنوان اختراع: استخراج اسانس ازپوست میوه بكرایی
اظهارنامه: 1391/01/15
اظهارنامه: 13915014000300050
طبقه بندی بین المللی :
ثبت: 1391/05/09
ثبت: 76269
طبقه بندی بین المللی:
مالک/مالکان: رویا شكاری
وضعیت اعتبار: اعتبار ندارد
مخترع/مخترعان: كرامت الله رضایی تیره شبانكاره
فایلهای ضمیمه (فقط با اینترنت داخلی):
خلاصه اختراع
اسانس ها تركیبات معطری هستند كه در صنایع غذایی و عطرسازی كاربرد بالایی دارند. اسانس ها را معمولا از طریق تقطیر گیاهان اسانس دار تهیه می كنند و طریقه به كار برده شده، بستگی به نوع و حالت مواد گیاهی دارد. مركبات یكی از منابع تهیه اسانس ها هستند. بكرایی گیاهی است از خانواده مركبات كه بومی جنوب شرق آسیا می باشد. بكرایی دو رگه طبیعی از لیمو شیوین و نارنگی است كه در منطقه جنوب كشورمان به دست آمده و به خاطر رشد مناسب در خاك های قلیایی برای جنوب ایران توصیه می شود. در این تحقیق، اسانس پوست میوه بكرایی به دلیل دارابودن مصارف عمده آرایشی بهداشتی و غذایی. اثرات درمانی و دارویی و همچنین خواص ضد باكتری و قارچ كشی به روش پیشرفته مایكروویو مورد استخراج قرار گرفت و نتایج حاصله با نتایج حاصل از روش مرسوم (تقطیر با آب به وسیله كلونجر) از نظر بازدهی و زمان استخراج، تركیب شیمیایی و كیفیت اسانس مورد مقایسه قرار گرفت. استخراج به كمك مایكروویو در زمان كوتاهتری نسبت به روش كلونجو آغاز گردید ( ٩ دقیقه در مقایسه با ٢٠ دقیقه). اسانس حاصله به روش تقطیر با آب به كمك مایكروویو در مدت زمان ٣٠ دقیقه محصولی قابل مقایسه با روش تقطیر با آب به وسیله كلونجر (كه به عنوان روشی مرسوم در استخراج اسانس استفاده می گردد) در مدت ٣ ساعت فراهم ساخت. میزان اسانس پوست بكرایی به دست آمده به روش مایكروویو 2.02+-0.2% و به كمك كلونجر 1.98+-0.2% (وزن اسانس به ١٠٠ گرم پوست تازه میوه) گزارش گردید. تركیبات اسانس های استخراج شده با روش های كروماتوگرافی گازی شناساگر طیف سنج جرمی و كروماتوگرافی گازی / شناساگر یونیزاسیون شعله ای نیز مورد شناسایی قرار گرفت. لیمونن ( 74/75-78.66%) اصلی ترین تركیب موجود در اسانس پوست بكرایی بود. تفاوت معنی داری میان خواص فیزیكی (ضریب شكست، وزن مخصوص، ویژگی های ظاهری) اسانس های حاصل از روش های به كار گرفته شده مشاهده نگردید. نتایج حاصله از این تحقیق بیانگر این بود، تقطیر به كمك مایكروویو سبب ایجاد تاثیرات نامطلوب بر روی كیفیت اسانس نگردید، و سبب استخراج سریعتر اسانس شد.